Wine Advocate
The more backward of the 2021s was the 2021 Finca Dofí, which was very primary and smelled almost like the fermentation vessels, and it took time in the glass to open up. The blend is higher in Garnacha, and they couldn't use the Picapoll as it didn't work well that cool year, so it's 90% Garnacha, 9% Cariñena and 1% white grapes. It achieved 14.5% alcohol but kept better freshness than in 2020, a constant in the 2021 wines. Very promising. They expect 24,000 bottles. It should be bottled around April 2023.
James Suckling
Scented, delineated nose but has depth, too. It effuses wet-stone minerality that gives a thin overlay to the red and blue berries. Some spices, briar and hibiscus, too. Juicy and medium- to full-bodied on the palate, which is a little more vertical and powerful than many of Palacios’ reds, highlighted by real tension and tautness here. Goes on and on. Drink or hold.
Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer:
Alvaro Palacios S.L. | Polígono Industrial 6 | Parcela 26 | 43737 Gratallops | Spanien
Weitere Informationen über das Weingut Alvaro Palacios
Einer jener jungen Winzer, die das Priorat vor über 20 Jahren aus einem langen Dornröschenschlaf weckten, war der aus der Rioja stammende Alvaro Palacios. Er erweckte die uralte Weinbautradition der Region zu neuem Leben, erkannte das enorme Potenzial der Schieferböden und der bis zu hundertjährigen Garnacha- und Carineña-Reben, brachte neues, französisch inspiriertes Wein-Denken und Know-how mit, setzte von Anfang an auf Top-Qualität, baute im Dorf Gratallops ein Weingut und stellte bald auf biodynamische Bewirtschaftung um. Die Weinberge von Alvaro liegen auf Hängen in bis zu 1.000 m Höhe. Das Klima ist heiß und trocken, große Temperaturunterschiede zwischen Tag und Nacht sorgen für den Aroma-reichtum der Trauben. Palacios’ Priorat-Weine zählen längst zu den gefragtesten Spaniens: reif, aromareich, würzig, konzentriert und aufgrund des Schieferbodens (Licorella) sehr mineralisch.