Wine Advocate
The 2019 Haut-Bailly unwinds in the glass with complex aromas of dark berries, bay leaf, loamy soil and cigar wrapper, framed by a discreet patina of new oak. Full-bodied, velvety and elegantly muscular, it's powerful and concentrated, with lively acids and an abundance of ripe but youthfully assertive structuring tannin that will demand some patience.
James Suckling
Extremely aromatic, with incredible wet-earth, bark, stone and graphite notes on the nose, then changing to violets, blackberries and blackcurrants. Full-bodied, yet so linear and fine, with titanium tannins that go on so long. Builds and builds then just rolls around the palate through the endless finish. Real Bordeaux here. 56% cabernet sauvignon, 36% merlot, 4% cabernet franc, and 4% petit verdot. Exceptional. Better after 2029.
Neal Martin
The 2019 Haut-Bailly, matured in 50% new oak and bottled in April 2021, has a stunning, classy and sophisticated bouquet of blackberry, melted tar, Earl Grey and light minerally scents. This is extremely focused, almost pixelated. The palate is medium-bodied with fine-grained tannins, but there is real backbone and structure to this wine. Deep, intense, classy and classic in style, delivering an immense amount of sapidity on the enormously persistent finish. As I mentioned previously, this is a less flamboyant Haut-Bailly, but more intellectual.
Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer:
Château Haut-Bailly | 103 Avenue de Cadaujac | 33850 Léognan | Frankreich
Weitere Informationen über das Weingut Chateau Haut Bailly
Das Vertrauen und der Respekt für die Qualität der Beeren von Haut-Bailly erfordern Sanftmut und minimale Eingriffe in das Weingut, um Weine von Reinheit, Charme und Präzision zu pflegen. Jede Parzelle wird "à la carte" geerntet, um sicherzustellen, dass früh reifender Merlot und spät reifender Cabernet in ihrem perfektesten Zustand gepflückt werden. Technologie wird in den Dienst von Mutter Natur gestellt, um Präzision zu erhöhen und Kompromisse zu reduzieren. Die Vinifizierung von Parzelle zu Parzelle ermöglicht eine überlegene Genauigkeit bei der Weinherstellung und -mischung und ermöglicht es, einen vollständigen Ausdruck jedes Mikroplots des Weinbergs zu erzielen. Dreißig Zement-Bottiche ermöglichen eine genaue Untersuchung der Entwicklung jedes Plots. Das Ziel ist es, die Früchte zu konservieren und samtige Tannine mit Hilfe von Temperaturregulierung und sanften Remontagen zu extrahieren. Einzigartiger Charakter und Individualität werden bewahrt und analysiert, so dass sie meisterhaft miteinander verschmolzen werden können, sodass die Sinnlichkeit des Graves-Terroirs in Haut-Baillys Weinen zum Ausdruck kommt. Die Reifung dauert 16 bis 18 Monate und erfolgt in französischen Eichenfässern, die aus 6 verschiedenen Kooperationen ausgewählt wurden.