Falstaff
Tiefdunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, zarte Randaufhellung. Zart schokoladig unterlegte dunkle Waldbeeren, reife Zwetschken, Brombeeren und Lakritze. Komplex, kühler, mineralischer Körper, integrierte tragende Tannine, Kirschen im Abgang, bleibt sehr lange haften, zeigt sicheres Entwicklungspotenzial, salziger Nachhall tolle Zukunft.
James Suckling
Very polished and poised with blackberry and blueberry character. Medium body with tight and focused tannin tension. Lively finish. Harmonious for the vintage.
Jeff Leve
With waves of sweet, perfectly ripe, luscious blackberries, you also find cassis, black cherries, creamy tannins, cigar box, lead pencil, and spice. The wine is deep in color with intensity, layers of fruit, and a finish that takes hold of your palate, and doesn't want to let go, leaving you with fruit that builds and resonates. The wine is a blend of 83% Cabernet Sauvignon, 11.5% Merlot and 5.5% Cabernet Franc, 14.1% ABV. The harvest took place September 8 - September 23. The yields were 30 hectoliters per hectare. Drink from 2028-2060. 96-98 Pts.
Wine Advocate
One of the stars of the Médoc and a wine likely to equal or surpass its 2019 and 2016 counterparts, the 2022 Léoville Barton unwinds in the glass with deep aromas of cassis, pencil shavings, spices and tobacco leaf, followed by a medium to full-bodied, deep and layered palate that's vibrant, pure and seamless, with beautifully classy tannins and a long, penetrating finish. The 2022 is a blend of 83% Cabernet Sauvignon, 11.5% Merlot and 5.5% Cabernet Franc; and it's the first vintage produced in the estate's new winery, which more than doubled the number of vats, permitting sub-plot by sub-plot harvesting and vinification, along with a number of other technical improvements which translate into enhanced purity and precision.
Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer:
Château Léoville-Barton | 33250 Saint-Julien-Beychevelle | Frankreich
Weitere Informationen über das Weingut Chateau Leoville Barton
Hugh Barton, Enkel des Gründers der Firma Barton & Guestier, konnte das Vermögen der Familie konsolidieren. Allerdings mußte er wegen der französischen Revolution Frankreich verlassen und in die Heimat Irland zurückkehren. Trotz aller Schwierigkeiten konnte er immer wieder nach Frankreich zurückkehren, um über sein im Land gebliebenes Vermögen zu wachen. Nachdem er 1821 Château Langoa erworben hatte, kaufte er 1826 einen Teil des Château Léoville dazu, das zu Léoville Barton wurde. Seitdem gehört das Gut der Familie Barton. Ronald Barton, der ab 1929 Besitzer des Anwesens war, mußte während der deutschen Besatzung Frankreichs 1940 als Brite das Land verlassen. Er kehrte 1945 wieder und baute sein Gut wieder auf, das Weine bester Qualität erzeugt. 1983 überschrieb er drei Jahre vor seinem Tod sein Gut seinem Neffen Anthony, der das Gut heute zusammen mit seiner Tochter Lilian Barton Sartorius leitet.