Antonio Galloni
Dusty earth gives way to dried roses, incense, hints of cedar, sage, currants and black cherries in a display that makes the 2016 Col d'Orcia Brunello di Montalcino a very special experience. It’s nuanced and perfumed from start to finish, boasting silky textures contrasted by tart berries and minerals, but with sweet tannins that frame the expression perfectly. Its inner sweetness is balanced by bright acids, creating an almost-juicy sensation, right up until the moment you realize that your palate is aching with youthful tension. There’s so much going on and much more to come, making me wonder what the Poggio al Vento might offer in the 2016 vintage. For now, that doesn’t even matter, because the 2016 Col d'Orcia impresses on nearly every level.
Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer:
Col d'Orcia | Via Giuncheti | 53024 Montalcino | Italien
Weitere Informationen über das Weingut Col d'Orcia
Col d’Orcia ist eines der historischsten Weingüter im Montalcino. Bereits im Jahre 1890 kaufte die Familie Franceschi das Anwesen Frattoria di Sant‘Antimo in Colle. 1933 stellten sie ihre Brunelli auf der Weinausstellung in Siena, eine der ersten Weinmessen in Italien vor. Als einer von wenigen Brunello Produzenten und lange bevor die Welt das enorme Potenzial von Brunello erkannte. Der Fluss Orcia markiert die südwestliche Grenze des Territoriums Brunello di Montalcino und der Name der Farm ist eng mit dem physischen Standort verbunden, an dem die Weinberge gepflanzt wurden. Es ist die Mission von Col d'Orcia, die bestmöglichen Weine zu produzieren, die die außergewöhnliche Kombination von Boden und Klima in diesem Teil von Montalcino erreichen kann.