Falstaff
Funkelndes Rubin-Violett mit leicht aufhellendem Rand. Eröffnet in der Nase mit betont würzigen Noten, nach weißem Pfeffer, Oregano und Thymian, dann Himbeere und Cassis. Am Gaumen viel süße, dunkelbeerige Frucht, zeigt zupackendes, kerniges Tannin, dazu feiner süßer Schmelz, im Finale fester Druck und langer Nachhall.
Wine Advocate
The Le Macchiole 2019 Paleo reveals an extremely precise and etched personality that is perfectly suited to this classic vintage. If you love Cabernet Franc, this is your wine. The bouquet is linear and tight with wet gravel, lead pencil and graphite that make an elegant frame around blackberry and black plum. You taste every last miniature detail in this complex and powerful expression. Fruit comes from a 5.5-hectare plot that rises from 37 to 70 meters above sea level. The soils are a mix of clay, sand, silt, stone and limestone that is characteristic of this stretch of Tuscan coastline. The wine is fermented in cement and aged in barrique for 20 months. On second nose, Paleo begins to offer cardamom pod, exotic spice and fragrant rose water. With 25,400 bottles made, you need to give this glorious wine time to age.
James Suckling
A full-bodied, powerful and polished red with aromas of dark plums, dark cherries, tobacco, bay leaves, dark chocolate, mocha and cedar. Firm, ripe tannins. Compact and muscular. Yet, it remains fresh. Will soften. Try after 2025.
Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer:
Le Macchine | Via Bolgherese, 189 | 57020 Bolgheri | Italien
Weitere Informationen über das Weingut Le Macchiole
Das Weingut von Cinzia Merli gehört zu den absoluten Geheimtipps in Bolgheri Toskana. Höchste Bewertungen aller bekannten Weinführer gehören fast zur Selbstverständlichkeit dieser sehr limitierten Produktion. In der großzügig gebauten Kellerei werden in letzter Zeit wieder vermehrt Betontanks für die Gärung der Weine eingesetzt, mit sehr großem Erfolg. Sämtliche Weine sind im kleinen Holzfass ausgebaut.