Der Tempranillo für den Macan stammt aus einer akribischen Auswahl von reifen Parzellen, die sich auf hohen Terrassen mit kargen, kiesigen Böden lehmig-kalkhaltiger Natur befinden. Der Wein wurde in französischen Fässern und einem 4.000-Liter-Foudre für sechzehn Monate ausgebaut. Macán 2018 ist ein Wein mit satter Dichte, aber gleichzeitig ist er frisch und prägnant im Gaumen.
Wine Advocate
The 2018 Macán has moderate alcohol (14%) and more freshness (pH 3.69), reflecting a cooler and rainier year that forced them to fine-tune the sorting and selection of the grapes, which fermented with selected yeasts. The élevage was in barrel (55%) and larger foudres for 16 months. 2018 was quite different from 2019, as it was cooler and rainier. The wine is serious and harmonious, which was a challenge, and winemaker Gonzalo Iturriaga told me that they had to be very careful and sort and select the grapes. It's textured and elegant, a style that follows the path of the 2016; it's elegant but with depth, managing the élevage in foudre better, which was a learning process they started in 2016. 74,570 bottles, 2557 magnums and some larger formats produced. It was bottled in September 2020.
James Suckling
A beautiful, complex nose with creamy spices, cedar, fresh blackberries, red plums, truffles and hints of walnuts and mocha. Medium to full body with multidimensional tannins that are tight as a rock, coating the palate in a linear way, penetrating from the entry to the end with a final thud. Give it three or years to come around. Drink from 2025.
Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer:
Bodegas Vega Sicilia | 47359 Valbuena de Duero | Spanien
Weitere Informationen über das Weingut Vega Sicilia & B. de Rothschild
Es ist eine gemeinsame Vision, die zwei große Namen der Weinwelt, Rothschild und Vega Sicilia, von La Rioja haben. Es ist die Kombination aus Sonne, Erde, Wasser und Mensch auf der Suche nach einem unnachahmlichen Stil, der Tradition und Avantgarde vereint.