Eine wunderschöne dunkle, tiefrote Farbe mit violetten Reflexen. Derzeit in der Nase eher dezent, offenbart an Luft eine komplexe Vielfalt an Aromen mit Noten von perfekt reifen roten und schwarzen Früchten. Es sind bereits Anklänge von Lakritze und rauchigen Noten erkennbar, ein hervorragender Wein. Der erste Geschmack zeichnet sich durch seine Weichheit und unmittelbare Präsenz aus. Der Wein entwickelt sich dann kraftvoll, aber immer noch köstlich, um im Abgang lang und geschmackvoll zu sein. 52% Merlot, 39% Cabernet Sauvignon, 9% Cabernet Franc.
Falstaff
Tiefdunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, zarte Randaufhellung. Zarte Gewürznuancen, ein Hauch von Kräuterwürze, Bitumen, schwarze Beerenfrucht, zart nach Lakritze, facettenreiches Bukett mit zartem Edelholztouch. Komplex, stoffig und straff, Anklänge von feinen roten Herzkirschen, integrierte, tragende Tannine, frisch strukturiert, mineralisch-salzig, ein Langstreckenläufer. 97p.
James Suckling
This is tight, yet so upright and proper, with a vertical line of fine tannin that runs true and deep. It’s medium- to full-bodied with an exquisite texture and a long, structured finish. 52.3% merlot, 38.6% cabernet sauvignon and 9.1% cabernet franc.
Jeff Leve
Even the nose is vibrant this year. You instantly sense it in the perfume with its flowers, red currants, smoke, spice, and cherries. The wine is powerful, yet reserved, long, intense, silky, and vivacious. The fruit has this lift that elevates on the palate. There is richness, elegance, and purity here. But, what is most striking is that on the palate, the wine moves in every direction, covering both sides, as well as the roof of your mouth as the wealth of fruit lingers for over 60 seconds. Part of the success of the vintage is due to July, with its cloudy skies, providing protection from the sun, helping to keep alcohol levels down. There is also less green harvesting taking place this year. It is important to note that not only are the harvest dates becoming earlier here, they are also finishing later. More attention is paid to finding phenolic maturity on a parcel by harvest basis, adding nuance and balance. In the cellars, the extraction was soft, at lower temperatures, adding the elegance in the wine. The wine blends 52.3% Merlot, 38.6% Cabernet Sauvignon, and 9.1% Cabernet Franc, 14.6% ABV. 3.7 pH. Harvesting took place, September 4 - October 4. Only 42% of the harvest was placed into the grand Vin. Drink from 2030-2065. 97-99 Pts.
Decanter
A stand out wine from Haut-Brion this year and one of the most charming Primeur samples from the estate. A little sombre on the nose, quiet with dark fruit, blackcurrant and brambles. Not so open on the nose, but this wows on the palate - rich, dense for the vintage, weighty in the mouth, clearly ripe and so filling. Chewy and alive, this is brilliant with a buzz of acidity, a sharp, sour, tartness but all so excellently delivered. So charming and so cuddly, this wine wants you to adore it. Bright and voluptuous, and not many can say that in this vintage. Really so great and still with chocolate, mint, pepper, raspberries, and floral notes all the way through. A complete knock out because it has flesh, juice, brightness and style. 3.7ph 4.3 acidity 80 IPT - second highest year after 2010 for the concentration. 42% grand vin production. A potential 100-point wine.
Abfüller/Importeur:
Chateau Haut Brion | 135 avenue Jean Jaurès | 33608 Pessac | Frankreich
Weitere Informationen über das Weingut Chateau Haut Brion
Château Haut-Brion wurde in der berühmten Klassifikation von 1855 zum Premier Cru ernannt und hat eine ungewöhnliche Geschichte. Das erste authentische Bordeaux-Weinschloss befindet sich auf einem Terroir, das seit der gallo-römischen Zeit des ersten Jahrhunderts für den Weinbau genutzt wird. Château Haut-Brion, der erste Bordeaux-Wein, der nach seinem Terroir benannt wurde, war 1521 die erste Luxusmarke der Welt. Dank seiner langen Geschichte als einer der renommiertesten Weine von Bordeaux hat das Weingut seit Jahrhunderten seine Spuren in der Region hinterlassen.