Weinwisser
90% Merlot und 10% Cabernet Franc, 43 hl/ha. Tiefes Purpur mit schwarzer Mitte und Granatschimmer am Rand. Ein Konzentrat aus reifer Kirschfrucht und roten Pflaumen, dahinter Rosenholz und kandierte Feigen, aber auch Gewürzkuchen. Am fülligen Gaumen mit einer unglaublich dichten und tiefen Länge aufwartend, dazu intensive Noten von Heidelbeersaft und Schlehengelee. Der Wein wird immer länger, ohne dabei seine Eleganz zu verlieren und endet in einem berauschenden Finale mit schwarzen Johannisbeerenpastillen und frisch gerösteten Himbeerkernen. Die Balance macht den Unterschied und daher zücke ich hier die Höchstnote für den besten Pomerol! Auf dem Factsheet steht bei der Flaschenanzahl übrigens: «Too few cases made!
Neal Martin
The 2016 L’Eglise-Clinet was matured in 80% new oak and bottled in mid-April 2018. Crystal clear in color, it has an equally crystal clear bouquet that is utterly seductive, featuring red cherries, wild strawberry, peony and iris flowers and a hint of bay leaf. You could sit and nose this all day. The balanced palate is medium-bodied and grippy in the mouth, displaying supple tannin and a perfect line of acidity. Again, there is a symmetry about this Pomerol that is utterly beguiling, and the persistence is up there with the very best. Simply put, this is one of the best L’Eglise-Clinet wines I have tasted in recent years. Stunning.
James Suckling
The depth and beauty in the aromas really draw you in with black truffles, blackberries, crushed stones, violets and other flowers. Black olives, too. Full-bodied, super refined and structured with perfectly manicured tannins and a very, very long finish. It’s full of soul and precision. Take a look after 2024.
Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer:
Chateau L'Eglise Clinet | Denis Durantou | 33500 Pomerol | Frankreich