Die achtzig Jahre alten Merlot-Reben auf dem Plateau des Brauzes, der ersten Terrasse aus lehmhaltigem Kiesboden mit Blick auf die Mündung, spielen eine wichtige Rolle für den tiefen, samtigen Charakter von Château Palmer. Die Note des Jahrgangs 2023 - ein ideales Mittelmaß zwischen salziger Eleganz und fein strukturierten Tanninen - behält ihre harmonische und anhaltende Note. Die aromatischen Schichten kommen nacheinander, verflechten sich und wiederholen sich gegenseitig, was Château Palmer 2023 zu einem edlen Wein mit tiefgründiger Substanz macht. 50% Cabernet Sauvignon, 46% Merlot, and 4% Petit Verdot.
Weinwisser
50 % Cabernet Sauvignon, 46 % Merlot, 4 % Petit Verdot, 32 hl/ha. Was für ein unglaubliches Parfüm, frischgepflückte Alpenheidelbeere, verführerischer Iris-Duft und Graphit. Im zweiten Ansatz edle Cassiswürze, Schattenmorellensaft und Schokopastillen. Am dicht verwobenen Gaumen mit samtiger Textur, tänzerischer vibrierender Rasse, berauschender Extraktfülle und durchtrainiertem Körper. Im nicht enden wollenden energiegeladenen Finale explodiert der Margaux, blaue Beeren, Holundernektar, tiefschürfende dunkle Mineralik und feinkörnige Adstringenz.
Jeff Leve
Violets, tobacco, blackberries, cigar box, spice, and black cherries form the perfume. On the palate, the wine is silky, lush, polished, and fresh. There is length, purity, velvety tannins, and a racy, energetic, fruit-packed finish, with an exotic touch of cardamon in the backend that adds even more of an edge. The almost seamless finish resonates for 50 seconds. The wine blends 50% Cabernet Sauvignon, 46% Merlot, and 4% Petit Verdot. 14% ABV, 3.75 pH. The harvest took place September 11 - October 5. Waiting the few extra days in September made the difference in the wine this year. Yields are a scant 32 hectoliters per hectare. Drink from 2029-2065. 97-99 Pts.
Jeb Dunnuck
As to the Grand Vin, the 2023 Château Palmer checks in as 50% Cabernet Sauvignon, 46% Merlot, and 4% Petit Verdot. It too is inky hued but is much more inward, with gorgeous blue fruits, graphite, charcoal, liquid violets, and crushed stone-like minerality. Rich, full-bodied, incredibly concentrated, and powerful on the palate, it has ultra-fine tannins, remarkable purity, and a great, great finish. It's up with the creme de las crema of the vintage and is about as sexy and seamless as the vintage gets. I wouldn't be surprised to see this top out (or surpass) the barrel rating when all is said and done. 96-98p.
James Suckling
The vivid density and structure to this is really captivating, with pure blackcurrant character. Full-bodied with very silky, refined and ultra-fine tannins and an exquisite finish. Caresses every inch of the palate. It's seems like it will be large and overpowering, but it's actually ethereal and cloud-like. The tannin quality is so refined and, in a way, weightless. 50% cabernet sauvignon, 46% merlot and 4% petit verdot.
Jane Anson
More reserved and understated than the Alter Ego on the first nose, with touch of gumoke reduction, but it doesn't take long to understand that this Palmer is full of coiled energy and lift. A ton of graphite, crushed rocks, crushed roses and peonies come in waves of aromatics through the palate, along with clearly defined and sculpted blue and red fruits. There is spice too, and a sense of momentum. 32hl/h yield, 55% new oak for ageing during the first year; with the wine then moving in moves into 3000l oak casks for the second year. 97p.
Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer:
Chateau Palmer | 33460 Margaux | Frankreich
Weitere Informationen über das Weingut Chateau Palmer
Château Palmer lebt Geschichte. Es erweckt Respekt vor seinen Böden und Weinbergen, aber auch vor seinen Weinen. Das Ergebnis jahrhundertelangen Weinbaus, geehrt durch das Streben nach einer einzigartigen Vision. Ein Stil für sich. Ein Maßstab für alle zukünftigen Bemühungen. Denn im Château Palmer ist Veränderung nie Selbstzweck, sondern ein Mittel, um sowohl die heutigen als auch die gestrigen Weine zu servieren. Es ist die Frucht einer kostbaren Freiheit. Die Freiheit, ständig neu zu bewerten, zu hinterfragen, niemals Angst davor zu haben, sorgfältig kalibrierte Risiken einzugehen. Im Herzen ein unveränderliches Ideal - sich immer zu verbessern, nicht nur für die Weine, sondern auch für ihre Handwerker und die Umwelt um sie herum.