Diese herrliche Cabernet Sauvignon-Merlot Cuvee ist vinifiziert von der Familie Thienpont (Pavie Macquin, Larcis Ducasse). Die kleine Produktion von nur 18.000 Flaschen stammt von einem Weinberg auf dem Plateau de Castillon, der Boden besteht aus 100% auf Kalkstein.
James Suckling
A very floral and beautiful wine with salt and iron. It’s medium-bodied with firm tannins and a iron-like finish. Drink after 2025.
Jeff Leve
Deeply colored, the wine shows off its nose of licorice, flowers, red pit fruits and crushed rocks effortlessly. On the palate, the wine is medium-bodied, richly textured, lush and silky, with freshness and loads of mineral-driven, red fruits and chocolate in the finish. If you are not familiar with this beauty, you should be, because this stunner sells for a song for a wine of its quality. This should drink well with just a year or two of aging (If you can wait that long.) Drink from 2024-2037.
Neal Martin
The 2020 Alcée has a well-defined bouquet, nicely controlled, featuring crisp blackberry, briar, undergrowth and very subtle marmalade aromas. The palate is medium-bodied with slightly edgy tannins that lend this Castillon Côtes de Bordeaux a Left Bank quality. Fine salinity emerges toward the finish, completing a very assured and promising Right Bank from Nicolas Thienpont’s stable.
Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer:
Nicolas Thienpont | 33330 Saint Emilion | Frankreich
Weitere Informationen über das Weingut Chateau Alcee
Nicolas Thienpont hat im Juli 2011 drei Hektar an der Côtes de Castillon erworben. Die Reben befinden sich auf der Spitze des Kalkplateaus, mit Felsen unter rotem Ton. Im Januar 2014 wuchs der Weinberg auf 6,5 Hektar mit neuen Parzellen unweit von Saint-Philippe-d’Aiguille auf einem Kalksteinplateau, das zwischen kompakten Lehm- und sehr flachen Böden wechselt. Der Wein wurde runder mit einer dichteren Textur, die die Finesse, Raffinesse und Mineralität dieses neuen Crus ergänzt.