Die Farbe ist ein kräftiges, dunkles Rot. Die erste Nase ist sehr aromatisch und fruchtig. Beim Schwenken öffnet sich eine Welt und vermittelt ein Gefühl der Tiefe: perfekte Fruchtreife, komplex. Der erste Geschmack ist breit und dick, ohne Schwere. Bei der Entwicklung steht die Frucht im Vordergrund. Die Tannine sind reichlich, prall und saftig. 52.7% Merlot, 29.6% Cabernet Sauvignon und 17.7% Cabernet Franc.
Weinwisser
52.7 % Merlot, 29.6 % Cabernet Sauvignon, 17.7 % Cabernet Franc. Betörendes Parfüm, schwarze Kirsche, verführerischer Veilchenduft und Lakritze. Im zweiten Ansatz edle Cassiswürze, Schokopastillen und Heidelbeergelee. Am vielschichtigen Gaumen mit seidiger Textur, engmaschigem reifem Tanningerüst, balancierter Rasse und durchtrainiertem Körper. Im konzentrierten, langen Finale kleine schwarze Beeren, dunkles Edelholz und royale Adstringenz.
James Suckling
The classy mouth-feel and length to this is really gorgeous, and it seduces you with its texture of fine silk and finesse. Lasts for a long, long time. Medium body with medium, creamy and round tannins and a layered, textured finish. Shows blackcurrants, lead pencil and crushed stone at the end. 52.7% merlot, 29.6% cabernet sauvignon and 17.7% cabernet franc.
Jeb Dunnuck
One of the finest wines in the vintage, the 2023 Château La Mission Haut-Brion is based on 52.7% Merlot, 29.6% Cabernet Sauvignon, and the rest Cabernet Franc. It's one hell of a gorgeous wine offering a massive nose of black raspberries, graphite, liquid flowers, scorched earth, and chocolate-like aromas and flavors. It delivers remarkable purity, full-bodied richness, no hard edges, and fine-grained, sweet tannins. The overall balance paired with opulence here is something to behold, and it’s incredible to find this level of quality in the vintage.
Lisa Perrotti-Brown
A blend of 52.7% Merlot, 29.6% Cabernet Sauvignon, and 17.7% Cabernet Franc, La Mission Haut-Brion 2023 has a pH of 3.7 and a deep garnet-purple color. It slowly emerges from the glass with fragrant notes of ripe plums, boysenberries, and Morello cherries, opening out to a wonderfully evocative nose of Indian spices, fragrant soil, iron ore, and rose oil. The full-bodied palate is laden with ripe, opulent black fruit and exotic spices layers, lifted by red berry accents and ferrous sparks, framed by velvety tannins and finishing with epic length.
Abfüller/Importeur:
Chateau La Mission Haut Brion | 67 rue Peybouquey | 33400 Talence | Frankreich