Falstaff
Funkelndes, intensives Rubin mit Violettschimmer. Eröffnet mit Noten nach Waldboden, Zedernholz und Tannennadeln, dann nach Heidel- und Brombeere, einladend. Sehr saftig, viel dunkle Frucht, öffnet sich mit feinmaschigem, sehr gut platziertem Tannin, zeigt guten Trinkfluss, saftig, sehr langer Nachhall.
Wine Advocate
The stunning Le Macchiole 2019 Messorio is all Merlot from a special 2.5-hectare plot with a classic mix of Bolgheri soils featuring clay, silt, sandstone and limestone. The wine ferments in concrete and finishes in new barrique for 18 months. I spoke with proprietor Cinzia Merli about Merlot, and she concedes that this early-ripening grape suffers the most because of climate change. However, the winemaking team works extra hard for balance and elegance notwithstanding. This beautiful wine releases perfumes of cherry, blue flower, iris root, crushed stone and slate. Well-balanced oak tones add power and texture to the full-bodied close. 11,000 bottles were released.
James Suckling
Blackberry, oyster shell, iodine and black olive. Some cumin and thyme, too. Full-bodied with a very tight palate of firm tannins and fresh, minerally blue fruit. Needs time to open and show its true potential. Try after 2025.
LE MACCHIOLE Via Bolgherese, 189 57020 Bolgheri Italien / Italy
Weitere Informationen über das Weingut Le Macchiole
Das Weingut von Cinzia Merli gehört zu den absoluten Geheimtipps in Bolgheri Toskana. Höchste Bewertungen aller bekannten Weinführer gehören fast zur Selbstverständlichkeit dieser sehr limitierten Produktion. In der großzügig gebauten Kellerei werden in letzter Zeit wieder vermehrt Betontanks für die Gärung der Weine eingesetzt, mit sehr großem Erfolg. Sämtliche Weine sind im kleinen Holzfass ausgebaut.