James Suckling
This is a plush, rich Cheval with blueberry and floral aromas and flavors. HInts of tar and fresh lavender. Full body. The depth and richness are impressive, as are the ripe yet fresh tannins. Very long and structured, yet controlled and in balance. This will be a great wine indeed. Release in September 2021. Drink after 2023.
Wine Advocate
The 2018 Cheval des Andes is a blend of 70% Malbec and 30% Cabernet Sauvignon fermented in small lots in 3,000- to 8,000-liter tanks and matured 40% in 225-liter oak barrels, 40% in 400-liter oak barrels and the remaining 20% in 2,500-liter oak vats for 13 months. Ninety percent of the oak used was French and the rest a blend of Austrian, Slovenian and German oak, 50% of it new. 2018 has been one of the best vintages in recent times in Mendoza, and the wine shows it. It's a cooler vintage, and the wine has improved in freshness and elegance without losing any clout. It's 14.5% alcohol and has a pH of 3.73. This is young, juicy, elegant and balanced and still has some herbal and toasted notes; it's medium to full-bodied, with the creamy and luxurious texture of the modern Bordeaux, ultra fine tannins and a long, dry and precise finish. It's still undeveloped and seems to have all the components and the balance between them for a long and positive development in bottle. With wines like this, I sometimes wish I had a time machine so I could see them in 20 years from now... I think this is the finest Cheval des Andes I've ever tasted. 100,000 bottles produced. It was bottled in January 2020.
Abfüller/Importeur:
Vin Lorenc GmbH | Rudolfstr. 45 | 40549 Düsseldorf
Weitere Informationen über das Weingut Cheval des Andes
Die Inspiration für Cheval des Andes war der Traum des Gründers Pierre Lurton, den ursprünglichen Malbec-Rebsorten von Bordeaux nach Argentinien zu folgen. Vor Jahren war Malbec in Bordeaux weit verbreitet und wurde Mitte des 19. Jahrhunderts nach Argentinien gebracht, nur Jahrzehnte bevor die Rebsorte in Frankreich durch eine Reblausepidemie dezimiert wurde. Heute hat der einzige Malbec in Bordeaux Wurzeln gepfropft, die ihn widerstandsfähiger machen, aber auch seine Qualität verändern. Die Reben, die vor über einem Jahrhundert in die Neue Welt reisten, sind ungepfropft. Als Pierre Lurton den atemberaubenden Malbec-Weinberg Las Compuertas entdeckte, der 1929 in Mendoza gepflanzt wurde, war er sofort begeistert und erklärte: „Dies wird eine Reise zu den Wurzeln von Bordeaux sein.“ Er wollte die Bordeaux-Weine von gestern wieder zum Leben erwecken und das Château Cheval Blanc wieder mit der Geschichte von Saint-Emilion verbinden. 1999 gründete Château Cheval Blanc ein Joint Venture mit Terrazas de Los Andes und Cheval des Andes wurde geboren. Seitdem ist eine Mischung im Bordeaux-Stil, die überwiegend aus Malbec besteht, das Markenzeichen von Cheval des Andes.