Falstaff
Tintig-tiefdunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, zarte Randaufhellung. Zarte Brombeernuancen, reife Herzkirschen, ein Hauch von Cassis und Edelholz. Straff, elegant, dunkle Beerenfrucht, feine, integrierte Tannine, kühler, gut anhaftender Stil, zeigt Länge und Potenzial, in diesem Jahr in einem balancierten, eleganten Stil. 95p.
Jane Anson
Brilliant Poyferré, deep ruby colour, setting the scene for ink, campfire, espresso, mint, cassis and damson. Concentrated but with a delicious balance, this feels effortless and is truly a wine for Bordeaux lovers to seek out. Harvest September 14 to October 5. 80% new oak, 52hl/h yields, biggest since 2004, with more 1st wine than usual because the old Cabernet Sauvignon plots gave quality and quantity (after three low quantity years). Alix Combes new vineyard manager, replacing long time manager Bruno Clenet.
Neal Martin
The 2023 Léoville-Poyferré was picked from September 14 until October 5 at 52.78hL/ha and aged in slightly less new oak than usual, simply because of the large volume. In fact, some of the lots commenced their malolactic fermentation in vat rather than barrel. This has an intense bouquet with black cherries and iodine, becoming more floral with aeration. The palate opens with a medium body and pliant tannins, fleshy and ripe, dovetailing into a dense and multi-tiered mid-palate. Typical Poyferré in style, blood orange and light graphite notes are embroidered into the ripe black fruit, and there is noticeable glycerol on the finish. It is perhaps the most opulent of the three Léovilles, and yet it arrives with a modest 13.1% alcohol. This is a contender for the best Saint-Julien in show.
James Suckling
This is already very pretty and polished with plenty of currant and plum character. Medium- to full-bodied with creamy, round tannins and a juicy finish. Caressing. Very refined.
Abfüller/Importeur:
Chateau Leoville Poyferre | 38 rue de St Julien | 33250 Saint-Julien-Beychevelle | Frankreich
Weitere Informationen über das Weingut Chateau Leoville Poyferre
Château Léoville wurde 1840 geteilt. Der einst dem Baron Poyferré gehörende Teil wurde 1920 von der Familie Cuvelier gekauft, die unter anderem auch Château Le Crock in Saint Estèphe besaß. Links und rechts der Landstraße D2 erstrecken sich 80 ha Rotweinreben auf Kuppen, deren Kies von der Garonne angeschwemmt wurde und deren Sand der Wind herbeiwehte. Durch die Neigung der Felder entsteht auf natürliche Weise eine ausgezeichnete Dränage. 1979 war ein entscheidendes Jahr für das Besitztum, denn Didier Cuvelier übernahm die Leitung. Junge Bordelaiser Architekten entwarfen neue Lagerkeller, so daß die Weine von Poyferré nun in der Stille der Keller in neuen Eichenfässern ausbauen können. Auch der Gärkeller wurde umfassend erneuert und gehört zu den modernsten des Médoc, ohne jedoch die Traditionen des Anbaugebietes über Bord zu werfen. Im Laufe der letzten Jahre werden die Weine von Léoville-Poyferré im In- und Ausland immer mehr geschätzt. Sie haben eine tiefrote Farbe, sind reich an Aromen, anmutig, doch nicht ohne Struktur. Elegant geben sie eine Komplexität frei, die jeden Verkoster entzückt.