Jeff Leve
Flowers, black plums, black cherries, chocolate, licorice, incense and fresh ground espresso beans create the nose. But it is on the palate, with its layers of opulently-textured, lush, ripe, dark pit fruits, chocolate, and plums, where the wine really takes off. The creamy, plush finish keeps on going, with length, freshness and layers of ripe, chocolately fruits. The wine blends 65% Merlot, 30% Cabernet Franc and 5% Cabernet Sauvignon. Drink from 2025-2045. 93-95 Pts.
Jeb Dunnuck
A château that deserves more recognition in the market today, the 2022 Château Ripeau comes from 16 hectares of vines located in the northern part of Saint-Emilion. The blend is 65% Merlot, 30% Cabernet Franc, and 5% Cabernet Sauvignon, vinified with a touch of stems and carbonic maceration, with the élevage in new barrels. Incredibly pure notes of red and blue fruits, spring flowers, violets, and forest floor give way to a medium to full- bodied, silky, seamless Saint-Emilion with ultra-fine tannins, plenty of mid-palate depth, and a great finish. The tannins here are first-rate, and this ripe, sexy, incredibly impressive 2022 could be a real superstar of a wine. Tasted multiple times.
Jane Anson
The Grégoire family is quietly producing increasingly impressive wines at Ripeau, and this is a truly excellent vintage, with silky supple tannins, soft campfire, red liqourice, smoked caramel, blackberry and damson fruit, just extremely classy and balanced, ripe but measured. Clear ageing potential. I'm always reluctant to use the term best ever, but this is surely right up there. Harvest September 12 to 23, 31hl/ yield. Claude Gros oenologist.
Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer:
Chateau Ripeau | 1 Ripeau | 33330 Saint-Émilion | Frankreich
Weitere Informationen über das Weingut Chateau Ripeau
Der Weinberg des Château Ripeau ist seit 1955 Grand Cru Classé Saint Emilion und erstreckt sich in einem Stück über mehr als 16 Hektar. Seine Nachbarn sind prestigeträchtige Châteaux, Chateau Cheval Blanc, Chateau Figeac, Chateau La Dominique, Chateau Jean Faure und Chateau Corbin. Im Herzen der Weinberge, auf dem höchsten Punkt des nordwestlichen Plateaus von Saint-Émilion und an der Grenze zur Appellation Pomerol, grenzen die Residenz und ihre Wirtschaftsgebäude an einen 1,5 Hektar großen denkmalgeschützten Park. Die Geschichte der Familie Grégoire hat ihre Wurzeln in der Weinbaugemeinde Charentais. Ihr Großvater, ursprünglich Schmied und Hufschmied, und ihr Vater begannen gemeinsam mit der Herstellung kleiner Weinbaugeräte und wurden schließlich zum Weltmarktführer für Weinlesemaschinen. Diese beiden Männer gaben ihre Leidenschaft für Weinreben an Cyrille und Nicolas, die Besitzer von Château Ripeau, weiter. Jeder von ihnen legte dann den Grundstein für einen Unternehmergeist, der von Kühnheit und Liebe zu einer gut gemachten Arbeit geprägt ist. Der Umweltaspekt nimmt im Château Ripeau einen ganz besonderen Stellenwert ein. Im Jahr 2017 wurde der im Château Ripeau eingeführte technische Weg zur Behandlung und Bewirtschaftung des Weinbergs ohne Herbizide, ohne Insektizide, ohne Fungizide und ohne Kupfermetall zur Bekämpfung von Rebkrankheiten durchgeführt.